Wisselwoning

Wat is een wisselwoning?

Een wisselwoning is een tijdelijke woning voor bewoners die vanwege de versterkingsopgave hun eigen woning moeten verlaten. De wisselwoningen staan bij elkaar op een park, in de omgeving van de woningen die worden gesloopt of versterkt. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is de partij die ervoor zorgt dat er wisselwoningen zijn en regelt het beheer van het park waar de wisselwoningen staan. De wisselwoning is volledig ingericht, net als een vakantiewoning.

 

Wordt er huur betaald voor de wisselwoning?

Als een huurder in een wisselwoning gaat wonen, dan wordt het tot dan geldende huurcontract beëindigd. De huurder krijgt een nieuw huurcontract voor de periode dat hij/zij in de wisselwoning woont. De huurprijs voor de wisselwoning is gelijk aan de huur voor de te slopen woning.  In de wisselwoning zijn er geen extra woonlasten voor energie, water en internet.

 

Wat zijn de woonlasten voor een wisselwoning?

In de periode van verblijf in een wisselwoning betaalt de huurder alleen huur voor de woning. Deze huurprijs is gelijk aan de huur voor de te slopen woning. De NCG zorgt ervoor dat er energie, water en internet in de woning is en dat de tuin wordt onderhouden (gras en heg). Hiervoor betaalt de huurder niet.

Als de huurder zijn eigen contract/provider mee wil nemen, dan komen deze kosten wel voor eigen rekening. De huurder is zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van de contracten voor de te slopen woning

 

Hoe ziet de wisselwoning eruit?

De wisselwoning is een tijdelijke woning die volledig is ingericht. U kunt dit vergelijken met een vakantiewoning. De woning is ingericht en ook servies en beddengoed is aanwezig. Voordat de wisselwoning wordt bewoond, wordt deze eerst gecontroleerd en schoongemaakt. Als dat nodig is worden er spullen vervangen en komt er nieuw beddengoed.

 

Wat is de grootte van de wisselwoning?

Er zijn 3 type wisselwoningen. De kleinste wisselwoning heeft twee slaapkamers en is volledig gelijkvloers. De grootste woning heeft vijf slaapkamers.  Bij het toewijzen van de woningen wordt gekeken naar de grootte van het huishouden. Daar heeft De Delthe geen invloed op.

 

Kan ik zelf kiezen in welke wisselwoning ik ga wonen?

De NCG is eigenaar van de wisselwoningen en verdeelt de wisselwoningen over alle bewoners die daar recht op hebben. Daarbij wordt gekeken naar het huishouden en niet naar de huidige woning. Woont u alleen of met z’n tweeën in een grote gezinswoning? Dan is de kans groot dat u toch een kleinere wisselwoning toegewezen krijgt.